Perforacionet timpanike: Shkaqet, simptomat dhe trajtimi

Daullja e veshit, e njohur edhe si membrana timpanike, është një pjesë thelbësore e sistemit të dëgjimit. Ajo vepron si një pengesë që ndan veshin e jashtëm nga veshi i mesëm dhe mbron strukturat delikate të dëgjimit të brendshëm. Megjithatë, në disa rrethana, daullja e veshit mund të shpohet, e njohur si perforim timpanik. Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë shkaqet, simptomat dhe opsionet e trajtimit për këtë gjendje.

Membrana timpanike e perforuar

Anatomia e daulles së veshit

Përpara se të thellohemi në perforimet e daulles së veshit, është e rëndësishme të kuptojmë anatominë e daulles së veshit. Daullja e veshit është një membranë e hollë në formë koni që ndan veshin e jashtëm nga veshi i mesëm. Struktura e saj është e ngjashme me një daulle të shtrirë dhe përbëhet nga tre shtresa:

 • Shtresa e lëkurës: Shtresa e jashtme që është në kontakt me kanalin e veshit. Kjo shtresë është e mbuluar me qeliza të lëkurës.
 • Shtresa fibroze: Shtresa e mesme e përbërë nga fibra kolagjeni dhe elastine. Ofron rezistencë dhe fleksibilitet në daullen e veshit.
 • Shtresa mukoze: Shtresa e brendshme që është në kontakt me strukturat e veshit të mesëm. Kjo shtresë sekreton një lëng të quajtur lëng timpanik që ndihmon në mbajtjen e membranës të lubrifikuar.

Shkaqet e perforimeve timpanike

Perforimet e daulles së veshit mund të jenë rezultat i shkaqeve të ndryshme. Disa nga arsyet më të zakonshme përfshijnë:

 • Infeksionet e veshit: Infeksionet e veshit të mesëm (otitis media) mund të shkaktojnë një grumbullim qelb dhe presion prapa daulles së veshit, i cili, nëse nuk trajtohet, mund të çojë në perforim.
 • Lëndimet traumatike: Lëndimet e drejtpërdrejta të veshit, si goditjet e forta, rënia ose futja e objekteve në kanalin e veshit, mund të dëmtojnë daullen e veshit dhe të shkaktojnë një vrimë.
 • Ndryshimi i presionit: Ndryshimet e menjëhershme të presionit, të tilla si ato që ndodhin kur udhëtoni me avion ose zhytje në skuba, mund të dëmtojnë daullen e veshit nëse presioni nuk barazohet siç duhet.
 • Futja e pahijshme e tamponëve të pambukut: Futja e gabuar e tamponëve të pambukut ose e objekteve të tjera në kanalin e veshit mund të dëmtojë daullen e veshit.
 • Ekspozimi ndaj tingujve me zë të lartë: Ekspozimi i vazhdueshëm ndaj tingujve të lartë ose shpërthimeve të afërta mund të dëmtojë membranën timpanike me kalimin e kohës.

Simptomat e perforimeve timpanike

Perforacionet timpanike mund të shfaqen me një sërë simptomash, të cilat mund të ndryshojnë në ashpërsi. Disa nga simptomat e zakonshme përfshijnë:

 • Dhimbja e veshit: Dhimbja në vesh mund të jetë një simptomë fillestare, veçanërisht nëse shpimi është shkaktuar nga një infeksion
 • Shkarkimi nga veshi: Mund të ketë një rrjedhje lëngu nga veshi, i cili shpesh është me ngjyrë të çelur ose të ngjyrosur me gjak
 • Humbja e dëgjimit: Humbja e dëgjimit është një simptomë e zakonshme për shkak të ndërprerjes së transmetimit të zërit në veshin e mesëm
 • Tringëllimë në vesh (tinitus): Disa njerëz mund të përjetojnë zhurmë ose zhurmë në vesh
 • Ndjenja e marramendjes: Perforimet e daulles së veshit mund të ndikojnë në ekuilibrin në disa raste, gjë që mund të shkaktojë një ndjenjë marramendjeje.
 • Infeksionet e përsëritura: Infeksionet e veshit mund të bëhen një problem i përsëritur për shkak të lehtësisë me të cilën mikrobet mund të hyjnë në veshin e mesëm përmes perforimit
 • Ndjesia e ngopjes në vesh: Disa njerëz mund të ndjejnë një ndjesi ngopjeje ose presioni në veshin e prekur
 • Dëgjimi i tingujve të përforcuar: Ndonjëherë tingujt mund të duken më të fortë se normalja për shkak të shpimit

Është e rëndësishme të theksohet se jo të gjitha perforimet e daulles së veshit paraqesin të njëjtat simptoma dhe, në disa raste, njerëzit mund të mos përjetojnë ndonjë shqetësim.

Diagnoza e perforacioneve timpanike

Diagnoza e perforimeve të daulles së veshit zakonisht bëhet përmes një ekzaminimi mjekësor të veshit. Një profesionist i specializuar i kujdesit shëndetësor, si një otolaringolog, do të përdorë një otoskop për të inspektuar kanalin e veshit dhe daullen e veshit për perforimin. Në disa raste, teste shtesë, si testimi audiometrik, mund të kryhen për të vlerësuar humbjen e dëgjimit të lidhur.

Trajtimi i perforacioneve timpanike

Trajtimi i perforimeve të daulles së veshit varet nga shkaku, madhësia dhe ashpërsia e perforimit. Disa nga opsionet e trajtimit përfshijnë:

 • Vëzhgimi dhe kujdesi: Në disa raste, veçanërisht nëse shpimi është i vogël dhe nuk shkakton simptoma serioze, mjeku mund të zgjedhë ta vëzhgojë atë dhe ta lejojë që të shërohet vetë. Gjatë kësaj kohe, mund të jepen udhëzime për të shmangur ekspozimin ndaj ujit në vesh dhe për të parandaluar infeksionet.
 • Pika otoologjike: Pikat e veshit me antibiotikë ose steroide mund të përshkruhen për të parandaluar ose trajtuar infeksionet që lidhen me shpimin.
 • Kirurgjia e riparimit: Nëse vrima është e madhe, nuk shërohet vetë ose shkakton humbje të konsiderueshme të dëgjimit, mund të kërkohet kirurgji për riparimin e daulles së veshit, e njohur si timpanoplastikë. Gjatë kësaj procedure, perforimi mbyllet dhe integriteti i daulles së veshit rikthehet.
 • Masat parandaluese: Për të shmangur perforimin e mëtejshëm, duhet të merren masa paraprake, të tilla si shmangia e futjes së objekteve të huaja në kanalin e veshit, mbrojtja e veshëve nga ekspozimi ndaj zhurmave të forta dhe praktikimi i barazimit të presionit në situata të tilla si zhytja ose fluturimi.

Konkluzioni

Perforimet e daulles së veshit janë një gjendje e zakonshme e veshit që mund të shkaktohet nga një sërë arsyesh, të tilla si infeksionet, lëndimet ose ndryshimet e presionit. Simptomat ndryshojnë në ashpërsi dhe mund të përfshijnë dhimbje veshi, humbje dëgjimi, shkarkim lëngjesh dhe më shumë. Diagnoza bazohet në një ekzaminim mjekësor dhe, në disa raste, në teste shtesë. Trajtimi varet nga shkaku dhe mund të përfshijë vëzhgim, pika veshi, kirurgji riparimi ose masa parandaluese. Në të gjitha rastet, është thelbësore të kërkoni kujdes mjekësor nëse dyshohet për një shpim të daulles së veshit për të shmangur komplikimet dhe për të ruajtur shëndetin e dëgjimit. c:R.B.

Scroll to Top