Rinoplastika

Kirurgjia e hundës apo rinoplastika nganjëherë referohet si “rekonstruktimi hundës”. Ajo mundë të përmirësojë pamjen dhe proporcionin e hundës tuaj me fytyrën, ose duke asocuar problemim me frymëmarrje të hundës.

Estetika e hundës

Rinoplastika eshte intervenim kirurgjik qe nenkupton krijimin e nje hunde qe eshte ne harmoni me tiparet e tjera te fytyres.Hunda e cila ndryshe quhet edhe piramida e hundes, eshte pjesa me e dale qe fuytyres dhe pos rendesise funksionale ka edhe rendesi te posaqme estetike.Nga forma, madhesia dhe deformitetet e saj varet kryesisht paraqitja estetike e fytyres.

Anestezioni lokal apo i përgjithshëm

Eshte nje operacion qe munde te kryhet nen anestezi lokale ose te pergjithshme, ne varesi te procedurave ekzakte apo preferencat e pacientit.Procedurat komplekse munde te kerkojne nje qendrim te shkurter ne spital.Procedura zgjate rreth 1-2 ore por ne disa raste munde te zgjas me shume.

Incizioni dhe përfundimi

Intervenimi kirurgjike behet zakonisht permes nje prerje te bere brenda hundes.Ne disa raste, prerja munde te behet jashte dhe perreth bazes se hundes.Ky lloj i prerjes perdoret perdoret per te kryer pune/rreguluar majen e hundes apo per te marre nje kerce. Kur perfundohet operacioni kirurgjike, vendoset gipsi ne pjesen e jashtme qe ndihmon ne mbajtjen e formes se re te kockave si dhe nje tamponat(vendosje te fashave ne bira te hundes) qe do te sherben per te mbajtur septumin e qendrueshem.

Ne oret e para pas operacionit vendose akull ne hundes dhe perreth saj, qe te menjanohet te ajurit e fytyres.Disa ore pas operacionit pacienti munde te shkoje ne shtepi dhe pershkruhet terapia nga mjeku.

Detamponata e hundes behet ne diten e peste pas operacionit, kurse heqja e gipsit ne diten e dhjete pas operacionit.Pacienti munde te paraqitet ne shoqeri 2-3 jave pas operacionit.Jane te domosdoshme instruksuionet per kufizimin e veprimtarise se individit pas procedures qe ipen nga stafi yne.

Rinoplastike eshte nje nga nderhyrjet me sfiduese nga te gjitha operacionet estetike pershkak se dy procedura nuk jane kurr njelloj, çdo konfiguracion i hundes kerkon planifikim individual operativ dhe rindertim kirurgjikal.Per pasoje nuk ekziston nje teknike e vetme por disa teknika te cilat kirurgu duhet ti njoh paraprakisht per shkak te variacioneve te ndryshme anatomike.

Rinoplastika

informatat bazike

konsiston në:

-Lehtesimin e disa problemeve te frymemarrjes
-Rimodelimi apo ndryshimi majes se hundes
-Hjeqja e dorsumit
-Ngushtimi i hundes me anen e osteotomive apo ngushtimi i birave te hundes
-Korigjimi perfundimtar I deformiteteve te vogla.
-Zvoglimi apo rritja e madhesise se hundes
-Ndryshimin e kendit midis hundes dhe buzes se siperme
-Korigjimin e nje defekti gjat lindjes apo lendimit

Udhezimet e veqanta qe ju do ti merrni mbulojne:

-Qfarë duhet të bëni në ditën e operimit
-Përdorimi i anestezionit gjatë procedurës
-Kujdesi Pas operacionit

Anestezioni

Eshte nje operacion qe munde te kryhet nen anestezi lokale ose te pergjithshme, ne varesi te procedurave ekzakte apo preferencat e pacientit.Procedurat komplekse munde te kerkojne nje qendrim te shkurter ne spital.Procedura zgjate rreth 1-2 ore por ne disa raste munde te zgjas me shume.

Faktet

Vendimi për të pasur intervenim kirurgjik së hundës është jashtëzakonisht personale dhe ju duhet të vendosni nëse rreziqet dhe komplikimet të mundshme janë të pranueshme.
Kirurgu apo njëri nga stafi do të shpjegojë në detajet disa rreziqe që lidhen me ndërhyrjen kirurgjike.

Rreziqet

-Rreziqet e anestezisë
-Ndryshim në ndjesinë e lëkurës (mpirje ose dhimbje)
-Vështirësi në frymëmarrje
-Infeksioni
-Perforimi i septumit të hundës (një vrimë në septumin e hundës) është i rrallë. Trajtimi kirurgjik shtesë mund të jetë i nevojshëm për të riparuar septumin, por mund të jetë e pamundur të korrigjohet ky ndërlikim
-Shërim i dobët i plagëve ose dhëmbëza
-Mundësia e operacionit revizional
-Ndryshim i ngjyrës dhe ënjtje e lëkurës
-Pamje e pakënaqshme e hundës

Pytjet

Eshtë shumë e rëndësishme t`i bëni pyetje kirurgut plastik në lidhje me procedurat tuaja. Është e natyrshme të keni një shqetësim ne lidhje me ndryshimin e ri që do ta keni ose stresin para operacionit. Mos u turperoni duke biseduar për ndjenjat tuaja me kirurgun tuaj plastik.

Estetike e hundës

Procedura Operative

Rinoplastika është një operacion kirurgjikal që synon korrigjimin ose ndryshimin e strukturës së hundës. Ky ndryshim i skeletit të hundës – strukturat e kockave dhe kërcit të hundës – e bën hundën më të pajtueshme me strukturat e tjera të fytyrës.

Anestezioni

Ilaçet administrohen për komoditetin tuaj gjatë procedurës kirurgjikale. Zgjedhjet përfshijnë qetësim intravenoz ose anestezi të përgjithshme. Mjeku juaj do të rekomandojë zgjedhjen më të mirë për ju.

Incizioni

Rinoplastika kryhet ose duke përdorur një procedurë të mbyllur, ku prerjet fshihen brenda hundës, ose një procedurë e hapur, ku bëhet një prerje në të gjithë kolumellën, shiritin e ngushtë të indit që ndan vrimat e hundës.
Nëpërmjet këtyre prerjeve, lëkura që mbulon kockat dhe kërcet e hundës ngrihet butësisht, duke lejuar aksesin për të riformuar strukturën e hundës.

Riformësimi i strukturës së hundës

Një hundë tepër e madhe mund të zvogëlohet duke hequr kockën ose kërcin. Ndonjëherë kirurgjia e hundës mund të kërkojë shtimin e transplanteve të kërcit.
Më së shpeshti, kërci nga septumi, ndarja në mes të hundës, përdoret për këtë qëllim. Herë pas here mund të përdoret kërc nga veshi ose rrallë një pjesë e kërcit të brinjëve.

Korrigjimi i septumit të devijuar

Nëse septumi është i devijuar, ai mund të drejtohet dhe projeksionet brenda hundës për të përmirësuar frymëmarrjen.

Mbyllja e prerjes

Pasi struktura themelore e hundës është skalitur në formën e dëshiruar, lëkura dhe indet e hundës ripërpunohen dhe prerjet mbyllen.
Prerje shtesë mund të vendosen në rrudhat natyrale të vrimave të hundës për të ndryshuar madhësinë e tyre.

Rezultati

Hunda do të fashohet për ta mbështetur gjatë shërimit. Ënjtja fillestare do të marrë disa javë për t’u larguar plotësisht dhe pamja e hundës tuaj do të ndryshojë gradualisht ndërsa ajo shërohet plotësisht. I

Scroll to Top