Dëgjimi ka vlerë!

Ne kemi një praktikë mjekësore audiologjike që i përkushtohet tërësisht diagnostikimit dhe trajtimit të çrregullimeve të veshit.

Humbja e dëgjimit mund të ndodhë në çdo moshë për këdo për arsye të ndryshme. Dëgjimi është një nga shqisat tona të vetme që funksionon vazhdimisht. Meqenëse dëgjimi ynë është një shqis kaq jetësor, ai kërkon vëmendje të veçantë. Ju lutemi referojuni lidhjeve më poshtë për të mësuar më shumë.

Shërbimet e klinikës për dëgjimin tuaj

Testimi audiometrik (testimi i dëgjimit) për të përcaktuar llojin dhe shkallën e humbjes së dëgjimit.

Vlerësimi i tringëllimës në veshët zakonisht përfshin një vlerësim të dëgjimit, pyetësorë të veçantë të tringëllimë në veshët dhe masat e zërit të tringëllimë në veshët, lartësinë dhe aftësinë e tij për t’u maskuar. Mund të nevojiten teste të tjera të specializuara.

Testimi i emetimeve otoakustike (OAE) ofron informacion rreth qelizave të qimeve në veshin e brendshëm. OAE-të janë të përshtatshme për t’u përdorur në pacientët që i nënshtrohen trajtimeve ototoksike, individët me tringëllimë në veshët dhe pacientët e vështirë për t’u testuar: foshnjat e porsalindura, fëmijët e vegjël, pacientët që përpiqen të shtiren një humbje të dëgjimit (d.m.th. keqpërdorim) dhe popullata me zhvillim të vonuar.

Pajisjet ndihmëse të dëgjimit që mund të ndihmojnë në komunikimin dhe dëgjimin e suksesshëm (p.sh. telefona të përforcuar, veshët e televizorit, etj.)

Shërbimet e rehabilitimit të dëgjimit përfshijnë shërbime që ofrohen në klinikën tonë që fokusohen në përshtatjen me humbjen e dëgjimit, përdorimin më të mirë të aparateve të dëgjimit, eksplorimin e pajisjeve ndihmëse të dëgjimit që mund të ndihmojnë, menaxhimin e bisedave dhe përmirësimin e komunikimit.

Humbja e dëgjimit

Humbja e dëgjimit ka shumë shkaqe dhe manifestime të ndryshme. Mund të jetë e papritur ose graduale. Mund të ndodhë në njërin vesh ose në të dy veshët. Mund të jetë i përkohshëm ose i përhershëm. Ndodh te njerëzit e të gjitha moshave dhe lidhet me procesin e plakjes. Para se të diskutoni shkaqet dhe trajtimet për humbjen e dëgjimit, është e rëndësishme të kuptoni se si funksionon dëgjimi.

Si dëgjojmë

Ekzistojnë tre pjesë të veshit: veshi i jashtëm, veshi i mesëm dhe veshi i brendshëm. Çdo seksion ndihmon në lëvizjen e zërit përmes procesit të dëgjimit. Kur shfaqet një tingull, veshi i jashtëm e ushqen atë përmes kanalit të veshit në daullen e veshit. Zhurma bën që daullja e veshit të dridhet. Kjo, nga ana tjetër, bën që tre kocka të vogla brenda veshit të mesëm (malleus, incus, stapes) të lëvizin. Kjo lëvizje udhëton në veshin e brendshëm (koklea), ku bën qime të vogla të lëvizin në një lëng. Këto qime e shndërrojnë lëvizjen në sinjale dëgjimore, të cilat më pas transmetohen në tru për të regjistruar tingullin.

Shkaqet e humbjes së dëgjimit

Humbja e dëgjimit ndodh kur zëri bllokohet në njërën nga tre zonat e veshit. Shkaku më i zakonshëm i humbjes së dëgjimit dhe një nga më të parandalueshmet është ekspozimi ndaj zhurmave të larta. Infeksionet, të dyja të veshit ose gjetkë në trup, janë gjithashtu një kontribues kryesor në humbjen e dëgjimit.

  • Në veshin e jashtëm:akumulimi i dyllit të veshit, infeksionet që shkaktojnë ënjtje, një rritje në kanalin e veshit, lëndimet ose defektet e lindjes mund të kufizojnë dëgjimin në veshin e jashtëm.
  • Në veshin e mesëm: Grumbullimi i lëngjeve është përgjegjës për infeksionet dhe bllokimet më të zakonshme në veshin e mesëm. Lëngu në veshin e mesëm pengon kockat të përpunojnë siç duhet tingujt. Tumoret, beninje dhe malinje, gjithashtu mund të rezultojnë në humbje të dëgjimit në veshin e mesëm.
  • Në veshin e brendshëm: Procesi natyror i plakjes zvogëlon dëgjimin nga dëmtimi i kokleës (mekanizmi për konvertimin e vibrimeve të zërit në sinjale të trurit), labirintit vestibular (i cili rregullon ekuilibrin) ose nervit akustik (nervi që dërgon sinjale zanore në tru) . Përveç kësaj, infeksionet e veshit të brendshëm, sëmundja e Meniere dhe probleme të tjera të lidhura me nervat kontribuojnë në humbjen e dëgjimit në veshin e brendshëm.

Shkaqe të tjera të humbjes së dëgjimit

  • Presbycusis: Humbja e dëgjimit lidhur me moshën, të tilla si vështirësitë në dëgjim në vende të zhurmshme, vështirësia për të kuptuar atë që njerëzit thonë ose nuk regjistrojnë tinguj më të butë.
  • Trashëgimia dhe shkaqet gjenetike: Ekziston një shumëllojshmëri e gjerë sëmundjesh dhe sindromash që janë gjenetike ose të trashëguara që mund të shkaktojnë humbje të dëgjimit. Disa, si rubeola (fruthi gjerman) ndodhin kur një nënë shtatzënë ka sëmundjen, e cila shkakton humbje të dëgjimit tek foshnja. Lloje të tjera, më të rralla të shkaqeve trashëgimore dhe gjenetike përfshijnë sindromën CHARGE, çrregullimin e Connexin 26, Sindromën Goldenhar, Sindromën Treacher Collins, Sindromën Usher, Sindromën Waardenburg dhe otosklerozën (rritje e indit kockor sfungjer në veshin e mesëm)

Shumica e shkaqeve të humbjes së dëgjimit të veshit të jashtëm mund të korrigjohen. Por problemet e veshit të mesëm dhe të brendshëm mund të çojnë në humbje të përhershme të dëgjimit, prandaj është e rëndësishme të kërkoni kujdes mjekësor shpejt nëse keni probleme me dëgjimin.

Llojet e humbjes së dëgjimit

Ekzistojnë katër lloje të humbjes së dëgjimit:

Humbja Konduktive: Shkaktuar nga kushte që bllokojnë transmetimin e zërit përmes veshit të jashtëm dhe daulles së veshit në veshin e mesëm.
Humbja Sensoneurale:Dëmtimi i veshit të brendshëm që ndodh si pjesë e procesit natyror të plakjes.
Humbja e përzier e dëgjimit: Humbja e përzier e dëgjimit i referohet njerëzve që kanë humbje dëgjimi si përcjellëse ashtu edhe sensorineurale. Shumica e njerëzve përjetojnë më shumë se një lloj humbje dëgjimi.
Humbja qendrore e dëgjimit: Kjo ndodh kur sistemi nervor qendror nuk arrin të dërgojë një sinjal të lexueshëm në tru, i cili quhet çrregullim i përpunimit qendror të dëgjimit. Njerëzit me humbje qendrore të dëgjimit në përgjithësi mund të dëgjojnë të gjithë tingujt, por nuk mund t’i ndajnë ose përpunojnë ato.

Humbja e dëgjimit matet në katër shkallë: e lehtë, e moderuar, e rëndë ose e thellë. Shkalla e humbjes së dëgjimit drejton zgjedhjen e formës më të mirë të trajtimit rast pas rasti.

Trajtimet e humbjes së dëgjimit

Vendndodhja, lloji dhe shkalla e humbjes së dëgjimit ndikojnë në zgjedhjen e trajtimeve për çdo problem dëgjimi. Opsionet më të zakonshme të trajtimit përfshijnë:

  • Antibiotikë, dekongestantë dhe ilaçe kundër dhimbjeve për të kapërcyer infeksionet e veshit
  • Myringotomi, një shpim i daulles së veshit për të lejuar që lëngjet të rrjedhin nga veshi i jashtëm. Futja e një tubi në tubin Eustachian (pjesë e anatomisë që lidh veshin e mesëm me pjesën e pasme të fytit) për ta mbajtur atë të hapur dhe për të lejuar kullimin normal të lëngjeve. Kjo teknikë mund të rekomandohet për njerëzit që marrin infeksione të shpeshta të veshit.
  • Aparatet e dëgjimit
  • Kirurgji për heqjen e tumoreve beninje ose malinje ose korrigjimin e problemeve të lidhura me kockat ose nervat

Nëse përjetoni humbje të papritur ose të zgjatur të dëgjimit me marramendje, temperaturë ose dhimbje, ju lutemi kontaktoni menjëherë zyrën tonë dhe caktoni një takim me një nga otolaringologët tanë. Ne do të kryejmë një ekzaminim fizik si dhe një test dëgjimi për të përcaktuar llojin dhe ashpërsinë e humbjes tuaj të dëgjimit. Më pas do të rekomandojmë trajtimin më të mirë.

Zhurma në veshë

Shumë njerëz përjetojnë tringëllimë në veshët – një lloj zileje, ulërimë ose lloj tjetër zhurme që duket se e ka origjinën në vesh ose kokë. Në shumicën e rasteve, tringëllimë në veshët nuk është një problem serioz dhe mund të trajtohet, ose shpesh do të bëhet më pak shqetësues me kalimin e kohës.

Tringëllimë në veshët nuk është një sëmundje, por një simptomë e një gjendjeje themelore. Një nga kushtet më të zakonshme të lidhura me tringëllimë në veshët është humbja e dëgjimit me frekuencë të lartë për shkak të moshës dhe/ose ekspozimit ndaj zhurmës. Tringëllimë në veshët shoqërohet gjithashtu me kushte të tilla si dylli në kanalin e jashtëm të veshit, lëngjet ose infeksionet e veshit të mesëm, mosfunksionimi i tubit eustachian, otoskleroza (fiksimi i kockës së veshit të mesëm), sëmundja e Meniere (një problem që prek dëgjimin dhe ekuilibrin) dhe probleme përtej veshi i brendshëm si neuroma akustike (një tumor i vogël beninj, i rrallë i nervit për ekuilibër). Medikamentet gjithashtu mund të shkaktojnë tringëllimë në veshët si aspirina, Naprosyn, Lasix, kinina, antibiotikët aminoglikozidë, eritromicina, transplanti i veshkave dhe dializa. Nëse zhurmat e kokës vazhdojnë, veçanërisht nëse ato janë në njërën anë ose shoqërohen me humbje të dëgjimit ose marramendje, rekomandohet kujdes mjekësor.

Përveç një ekzaminimi të plotë të ENT, mund të nevojiten teste të tjera për të kërkuar ndonjë shkak të shërueshëm të tringëllimë në veshët. Testet e dëgjimit zbulojnë modele të humbjes së dëgjimit për shkak të kushteve që shpesh shoqërohen me tringëllimë në veshët. Shpesh pacientët nuk kanë asnjë simptomë të humbjes së dëgjimit, por testet e dëgjimit zbulojnë humbje dëgjimi në frekuenca shumë të larta që zakonisht nuk përdoren në bisedat e përditshme. Ky është shpesh shkaku i tringëllimë në veshët. Testet e gjakut dhe skanimet e imazhit mund të nevojiten gjithashtu për të kërkuar shkaqe të rralla, por të shërueshme të tringëllimë në veshët. MRI mund të zbulojë neuromat akustike dhe gjendje të tjera të sistemit nervor qendror. Makineritë e mbyllura MRI preferohen mbi tipin e hapur për të siguruar skanimin optimal.

Trajtimi

Tringëllimë në veshët me një shkak të dukshëm, si një objekt në kanalin e veshit ose një infeksion i veshit të mesëm, zakonisht mund të trajtohet lehtësisht. Për fat të keq, tringëllimë në veshët zakonisht shoqërohet me kushte për të cilat nuk ka trajtim. Shpesh zhurma mund të jetë veçanërisht shqetësuese gjatë natës kur gjërat janë të qeta. Mund të blihen maskues që bëjnë zhurmë të ulët të sfondit për t’ju ndihmuar të largoni vëmendjen nga tringëllimë në veshët gjatë natës. Një radio mund të përdoret për këtë qëllim duke e ndezur natën me volum të ulët ndërmjet stacioneve për të prodhuar statikë në sfond ose një makinë me zhurmë të bardhë. Për tringëllimë në veshët e lidhur me humbje të konsiderueshme të dëgjimit, aparatet e dëgjimit mund të ndihmojnë.

Dieta: Eliminoni përdorimin e kafeinës, kripës, uthullës së mushtit, pijeve joalkoolike dhe alkoolit.
Produktet shtëpiake: Eliminoni përdorimin e parfumeve, antiseptikëve, kimikateve të pastrimit dhe kremrave kundër diellit.
Medikamente me recetë: Zvogëloni ose eliminoni përdorimin e barnave që rendisin tringëllimë në veshët si një efekt anësor ose që kanë një efekt toksik në vesh.
Barnat pa recetë: Reduktoni ose eliminoni përdorimin e aspirinës ose produkteve të llojit të aspirinës (Empirin, Ecotrin, Bufferin, ibuprofen, Motrin, Anacin, Midol, Pepto Bismol dhe Aleve) dhe disa antihistamines.

Medikamentet kundër ankthit, antikonvulsantët dhe ilaqet kundër depresionit triciklik janë grupe barnash që përdoren për të trajtuar gjendje të ndryshme duke përfshirë depresionin, ankthin, konvulsionet, panikun, dhimbjen, spazmat e muskujve, marramendjen dhe tringëllimë në veshët. Emrat tregtarë përfshijnë Ativan, Klonopin, Tranxene, Tegretol, Librium, Xanax, Wellbutrin, Paxil, Triavil, Elavil, Zoloft, Atarax, Sinequin dhe Valium. Janë raportuar shkallë të ndryshme suksesi me këto barna për tringëllimë në veshët. Duhet treguar kujdes. Disa nga këto barna mund të krijojnë zakone ose të krijojnë varësi.

Ndërhyrja mjekësore në trajtimin e tringëllimë në veshët ka shkuar përtej fushës së trajtimeve tradicionale. Trajtime të tjera përfshijnë rrymën ultrasonike, stimulimin elektrik, akupunkturën, hipnozën, biofeedback-un, terapinë e tingullit (ritrajnimi i tringëllimë në veshët), terapi desensibilizimi (Trajtimi i tringëllimë në veshët e Neuromonics), amplifikimi (aparatet e dëgjimit), terapi njohëse dhe vendosja e magneteve pranë veshit. Këto trajtime nuk janë provuar shkencërisht efektive, por disa pacientë raportojnë se ato ndihmojnë. Disa njerëz po gjejnë lehtësim nga tringëllimë në veshët nëpërmjet përdorimit të bimëve të tilla si Ginkgo biloba dhe kava kava, hormoneve si melatonin, dhe me megadoza të vitaminave dhe mineraleve pa recetë (OTC) si Lipo-Flavonoid PlusTM dhe Formula Arches Tinnitus ReliefTM .

Scroll to Top